Gefeliciteerd

Gefeliciteerd! Gefeliciteerd! Gefeliciteerd!

Ik voelde me zowaar een beetje jarig gisteren door alle reacties die ik kreeg toen bleek dat mijn boek een tweede druk krijgt. Mijn inbox ontplofte zowat door de gelukwensen. “Maar,” voegden veel mensen er voorzichtigjes aan toe, “misschien is het ook wat gek om je te feliciteren gezien het onderwerp enzo.”

En ja, gezien het onderwerp enzo is dat wellicht ook wat gek. Een boek over een doodziek baby’tje waarvan de ouders willen dat het komt te overlijden, verdient dat wel een blije uitroep?

Natuurlijk verdient het dat, want het is een bijzonder boek, denk ik enerzijds. De moed van de ouders en de artsen om over dit onderwerp te vertellen mag geprezen worden. Maar anderzijds merk ik dat ik steeds pissiger word.

Vanmorgen sla ik de Volkskrant open en lees het verhaal van Kirsten, een ernstig verstandig gehandicapt meisje van 18. Haar kwaliteit van leven is zo slecht dat haar moeder zich afvraagt of het niet beter is om haar te laten sterven. De artsen worstelen, want net als Bente is Kirsten wilsonbekwaam en levensbeëindiging bij wilsonbekwamen is strafbaar.

Het verhaal schrijnt en schuurt, er komen veel zinnen in voor die zo uit mijn boek hadden kunnen komen. “Het idee dat ze dood gaat is onverdraaglijk. Maar het idee dat ze nog langer moet doorleven ook. Geen enkele moeder wil dat haar kind sterft. Maar ik voel en zie aan alles dat mijn dochter diep ongelukkig is,” zegt Kirstens moeder.

Helaas wordt in het verhaal ten onrechte de indruk gewekt dat er voor baby’tjes als Bente makkelijker tot levensbeeindiging wordt overgegaan. Inderdaad, er is een protocol in het leven geroepen om artsen een leidraad te geven om levensbeëindiging bij baby’s mogelijk te maken. De hoop was dat door dat protocol meer artsen melding zouden maken van levensbeëindiging van baby’s. Een mooie gedachte: we hebben de richtlijnen, nu kunt u er best voor uit komen.

Helaas gebeurt dat niet. De afgelopen twee jaar is er slechts één melding geweest van levensbeëindiging bij een baby. Worden er geen doodzieke kinderen meer geboren? Zijn er geen ouders meer die zoals Edwin en Karin het onmogelijke voor hun kind wensen? Ik weiger het te geloven.

Ik was er zelf akelig dichtbij, ook ik had bijna een Bente gehad. Ik weet niet wat ik dan gewenst had. Maar ik weet wel dat ik had gewild dat er in alle openheid over mijn twijfels aan de zin van dat leven werd gesproken. Veel artsen zwijgen. Veel ouders zwijgen. De politiek zwijgt. Degene die zijn mond open doet is een idioot als Santorum die beweert dat Nederland zo’n euthanasiewalhalla is dat je al een spuitje krijgt, voor je überhaupt een kick hebt gegeven.

Daar luisteren we naar, daarvan zeggen we allemaal “Oh, wat erg zeg.”

En we denken: wij in Nederland zijn humaan, wij hebben een euthanasiewetgeving, wij hebben het goed geregeld. Ook voor heel kleine kinderen. We hebben toch een protocol? Nou dan. Opgelost.

Het is niet waar, het is niet opgelost. Er zijn Kirstens, er zijn Bentes. Daar moet meer over gesproken worden. Het probleem is levensgroot. En dat is geen felicitatie waard.

roos, Donderdag 23 Februari 2012 at 11:38 am zes reacties
Peet, - 23-02-’12 15:34

JA, een 2de druk is zeker een felicitatie waard, hoe zwaar en ellendig het onderwerp ook is. Alleen al voor het liefdevolle, eerlijke, open en oprechte verhaal van de ouders en door de manier waarop dit verhaal door de schrijfster op papier is gezet. Ik heb het boek gelezen samen met een doos tisseus. Hoe zwaar en onmogelijk het onderwerp ook was, het boek bracht ook nog een glimlach op mijn gezicht. Blij dat ik het had gelezen en blij dat ik zelf, tot nu, nog NOOIT voor een dergelijke beslissing heb gestaan. Maar een dergelijke situatie zal je maar overkomen en je kunt nog steeds geen kant op.

Maar hulde aan de dierenartsen, die onze huisdieren wel op ons verzoek, uit hun lijden willen en kunnen verlossen.

chaussures air max, (URL) - 13-04-’12 11:14

Maar een dergelijke situatie zal je maar overkomen en je kunt nog steeds geen kant op.

chaussures air max bw , (URL) - 13-04-’12 11:18

idea mengislamkan pengetahuan (The Idea of Islamization of Knowledge).

lili, (URL) - 02-06-’12 04:43

and is even appropriate for sensitive skin Discount Coach Handbags.
and is even appropriate for sensitive skin [url=http://www.coachpursehandbagssale.com][b]Discount Coach Handbags[/b][/url].

Gucci Bags Outlet, (URL) - 02-06-’12 04:45

You’ve got your point via a great deal far better than I at any time could, thank you!

Alexander Wang Bag, (URL) - 02-06-’12 04:51

Very first factor , A large thank you for you to open my eyes.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, moet je deze buitengewoon lastige vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.